December 16, 2019

·

5 min

Beslutningerne bliver taget i omklædningsrummet – og der er fortsat adgang forbudt for kvinder

Kvinder stiger ikke til tops på lige fod med mænd, bl.a. fordi big business historisk set er en sport for mænd.

Jeg er vokset op med en mentalitet, der fordrer, at man selv tager bolden, hvis man vil have den. Men jeg har også erfaret, at bolden ikke giver adgang til mændenes omklædningsrum og de afgørende beslutninger, der bliver taget i tredje halvleg.

Alle undersøgelser viser, at virksomheder med diversiteten i balance i toppen af ledelsen forbedrer organisationens ve, vel og vækst. Alligevel er vi vidner til, at mindre end 10 pct. af de startups, der i dag får investering i den tidlige fase, har kvinder i spidsen.

Derfor undrede det desværre heller ikke, da det forleden kom frem i udpluk fra Fonden for Entreprenørskabs endnu ikke offentliggjorte rapport “Iværksætterindblikket 2019”, at antallet af kvindelige iværksættere er faldende. Sølle 25 pct. af de nye virksomheder i 2017 blev således stiftet af kvinder.

Gennem min barndom elskede jeg at spille fodbold, men i Sønderjylland, hvor jeg er vokset op, fandtes der ikke et hold for piger. Det betød, at jeg måtte mande mig op og spille med drengene, hvis jeg virkelig ville være med. Men drenge og piger spiller ikke fodbold sammen, og det vidste drengene godt – så de spillede hinanden fremfor mig. Det betød, at jeg endnu en gang måtte mande mig op, tackle drengene og tage bolden, hvis jeg virkelig ville være med. Det gav respekt på banen, men når kampen blev fløjtet af, gik vi hver til sit – til hvert vores omklædningsrum.

Der kan være mange grunde til, at kvinder ikke stiger til tops på lige fod med det modsatte køn, men en af dem er, at big business, ligesom fodbold, historisk set er en sport for mænd.

Gennem mit professionelle liv har jeg på samme måde erfaret, at man selv må tage bolden, hvis man vil have den. Men jeg har også erfaret, at selv om man som kvinde lykkes med en tackling og sparker døren ind til det helt store stadion – bestyrelseslokalet – så er det ikke her, de egentlige beslutninger bliver taget.

De bliver, ligesom i fodbold, taget i omklædningsrummet – i tredje halvleg på golfbanen eller i jagtklubben – og der er fortsat adgang forbudt for kvinder.

The Author

Cecilie Lund Madsen

Cecilie is responsible for strategic direction and client relationships at Plateau. Cecilie has a unique ability to see the big picture in everything she does...

Read the full article

We’re building the next generation of B2B brands

We are driven by an aspiration to push our clients forward and create a future that leaves every organization we touch at a better place.